دانستنی ها

روی

روی یکی از عنصرهای شیمیایی است که با علامت  Zn که دارای عدد اتمی ۳۰ و عدد جرمی 65 است شناخته میشود .

روی فلزی است سفید رنگ متمایل به ابی که بر اثر رطوبت هوا تیره رنگ می‌شود و در حین احتراق رنگ سبز براقی تولید می‌کند. روی خالص بسیار نرم بوده در درجه حرارت معمولی ترد و شکننده است و با ضربه ی چکش به راحتی می شکند .همچنین این ماده قابل نورد نیست. روی در طبیعت بیشتر به صورت سولفور یافت میشود. روی چهارمین فلز پر کاربرد جهان بوده و بعد از آهن، آلومینیوم و مس چهارمین فلز مورد استفاده در دنیا می‌باشد  همچنین بیست و چهارمین عنصر فراوان در پوسته زمین محسوب شده و از آن در ساخت آلیاژهای مختلف استفاده می شود.. از موارد استفاده روی می‌توان الیاژهای مختلف از جمله برنج و پولاد گالوانیزه را نام برد .

  • کاربرد ها

از جمله موارد مهم استفاده این فلز در صنایع مختلف می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

گالوانیزاسیون

الیاژ ها برنج و برنز

باتری ها

مصارف شیمیایی

ساخت و ساز

حمل و نقل

مهندسی عمومی

کالاهای مصرفی و الکتریکی

روی برای آبکاری فلزات استفاده می‌شود تا از زنگ زدگی آنها جلوگیری کند روی در آلیاژهایی نظیر برنج، ورشو، فلز ماشین تحریر، فرمول‌های مختلف لحیم و… بکار می‌رود.
روی به‌طور گسترده در صنعت خودروسازی در ریخته‌گری تحت فشار استفاده می‌شود. روی لوله‌ای به عنوان قسمتی از محتوی باتری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فلز روی برای گالوانیزه کاری آهن و فرآورده‌های فولادي بكار مي‌رود و باعث جلوگيری از خوردگی فولاد مي‌شود.

از فلز روی برای تولید ظروف/ صنایع نظامی/ خودروسازی/کشتی سازی/ باتری سازی و تولید الیاژ برنج استفاده می شود. برنج بدلیل استحکام و مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی و خوردگی کاربردهای زیاد و گسترده ای دارد. از آنجا که آلیاژ برنج در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاومت بالایی دارد می توان از آن در بسیاری از صنایع استفاده نمود. همچنین فلز روی جهت تولید مشتقات خالص خود همچون اکسید روی/ کلرید روی/ کربنات روی/ نیترات روی و سولفات روی استفاده می شود.

شکل پذیری

الکتروشیمیایی

درجه ذوب پایین

مقاومت در برابر خوردگی

سیالیت

استحکام

ویژگی های آلیاژی

 

برای تولید فلز روی ابتدا خاک معدنی روی خرد و آسیاب می‌شود و در صورت داشتن سرب به همراه خود، به واحد فلوتاسیون منتقل می‌شود تا سرب جدا شود. خاک‌های سولفوره نیز پس از انتقال به کوره به حالت اکسیده تبدیل شده و قابل استفاده می‌شوند. پس از آماده‌سازی خاک، کنسانتره به دست آمده در مخازن استیل، توسط سولفوریک اسید و آب مورد عمل لیچینگ قرار می‌گیرند، سولفات آهن و سولفات آلومینیوم جهت رسوب دهی با هالوژن‌هایی نظیر کلر و فلوئور برای جلوگیری از چسبندگی در کاتدها استفاده می‌شوند. روی موجود در خاک با عمل لیپینگ حل شده و سولفات روی به دست می‌آید. نیکل، کبالت، کادمیوم، آهن و برخی عناصر دیگر موجود در خاک نیز به همراه روی حل می‌شوند، از این رو باید قبل از الکترولیز یون‌های مزاحم حذف شوند. برای حذف آهن و کبالت از محلول، پرمنگنات پتاسیم به همراه آمونیوم پرسولفات اضافه می‌شود تا آهن دو ظرفیتی به آهن سه ظرفیتی تبدیل شود. با افزودن دوغاب آهک هیدراته به محلول و بالا بردن pH، آهن و کبالت اکسید شده و رسوب می‌دهند و از محلول جدا می‌شوند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *